EQ VS IQ – ČIJA ULOGA JE VAŽNIJA U ŽIVOTU?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Iako se IQ testovi široko koriste za merenje koeficijenta inteligencije, emocionalna inteligencija služi mnogo bolje kada je u pitanju predviđanje koliko ćemo biti uspešni u školi ili kasnije na svom radnom mestu.
IQ se koristi za određivanje akademskih sposobnosti i identifikovanja pojedinaca vanserijskom inteligencijom ili mentalnim izazovima, dok je EQ bolji pokazatelj uspeha na radnom mestu i koristi se za prepoznavanje lidera, dobrih timskih igrača i ljudi koji najbolje rade sami.
Tradicionalni testovi inteligencije mere veštine poput vokabulara, veštine čitanja, pamćenja, logike ili matematičkih veština. Istovremeno, emocionalni koeficijent ispituje potpuno različite aspekte inteligencije, kao što su: empatija, emocionalni vokabular, unutrašnja motivacija i način na koji regulišemo svoje emocije.
Da li se EQ može učiti?
Deo EQ predstavlja urođene veštine, dok se drugi deo može naučiti, poput imenovanja i rukovanja emocijama ili odgovaranja na emocionalne potrebe drugih.
Zašto je EQ važan za dete?
Postoji veliko istraživanje, na osnovu kog se došlo do zaključka da emocionalna inteligencija pomaže u svim oblastima života.
KAO I SVE DRUGO, RAZVOJ VISOKOG EQ POČINJE KOD KUĆE.
EQ može pomoći vašem detetu da uspostavi uspešne veze i donese zdrave procene kasnije u životu. Koliko su važna akademska postignuća, EQ je isto toliko važan, koliko i moramo da shvatimo da bismo morali pripremiti svoje mališane za stvarni svet koji ga okružuje.
POMOZITE SVOJOJ DECI DA URAVNOTEŽE RAZVOJ IQ I EQ SVAKODNEVNIM AKTIVNOSTIMA.
S ljubavlju, Bojana

One Reply to “EQ VS IQ – ČIJA ULOGA JE VAŽNIJA U ŽIVOTU?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *