ZNAKOVI DA ODGAJATE EMOCIONALNO INTELIGENTNO DETE

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Jedna od najvažnijih stvari koju možete učiniti za svoje dete jeste da mu pomognete da upravlja svojim emocijama. Deci je potrebno iskustvo osećanja emocija i vežbaju ih tolerišući da razviju samokontrolu i emocionalnu inteligenciju.
Uspostavljanje poštovanja prema emociji, najvažniji je dečiji zadatak koji imate kao roditelj. Ukoliko se vi i vaš partner odnosite prema drugima i prema deci sa emocionalnom svešću i empatijom, veća je verovatnoća da će vaša deca uživati u jakom mentalnom zdravlju, stabilnim, zadovoljnim vezama i korisnom radnom životu.
Dobra vest je da sva deca imaju sposobnost da nauče veštine emocionalne inteligencije. Samo trebaju odrasli koji će ih naučiti kako. U tekstu ispod pročitajte, kako znati da li odgajate emocionalno inteligentno dete.
1. Pomažete mu da imenuje svoja osećanja - deca moraju znati kako da prepoznaju kako se osećaju. Možete pomoći svom detetu tako što ćete mu dodati ime njegovih emocija, bar onu emociju za koju sumnjate da vaše dete oseća.
2. Pokazujete empatiju - kada vaše dete vidi da razumete kako se oseća iznutra, osećaće se manje primorano da vam pokaže kako se oseća kroz svoje ponašanje.
3. Objašnjavanje adekvatnih načina za izražavanje emocija - deca moraju znati kako da iskažu svoje emocije na društveno primeren način.
4. Podučavanje zdravih veština suočavanja sa emocijama - jednom kada deca razumeju svoje emocije, moraju da nauče kako da se nose sa tim emocijama na zdrav način.
5. Razvijanje veština rešavanja problema - deo izgradnje emocionalne inteligencije uključuje učenje kako rešavati probleme.
6. Postavljanje razvoja emocionalne inteligencije kao stalni cilj - bez obzira koliko vaše dete izgledalo emocionalno inteligentno, uvek ima prostora za napredak. I verovatno će doći do nekih uspona i padova tokom detinjstva i adolescencije.
S ljubavlju, Bojana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *