EMOCIONALNA POVEZANOST DECE I RODITELJA

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Jedno od najmoćnijih oruđa koje roditelji imaju za odgajanje svoje dece je prirodna emocionalna veza između njih i njihovog deteta. U odnosu roditelj-dete, deca će se osećati emocionalno sigurno ako primete jaku povezanost sa roditeljima i ako veruju da ih poštuju. Stanje emocionalne sigurnosti dece u velikoj meri zavisi od "vibracija" koje im se šalju. Jednom kada se osećaju sigurno, deca mogu da izraze svoje emocije jer znaju da im neće biti suđeno.
Emocionalna povezanost dete-roditelj je neophodna za detetovu emocionalnu stabilnost. Jedan psihološki eksperiment je proučavao ljude u četrdesetim, čiji su se roditelji emocionalno udaljili od njih. Ti ljudi su često bili depresivni i nedostajalo im je osećaja za dobrobit. Imali su više poteškoća u prilagođavanju radnom okreuženju i novim socijalnim situacijama.
Nesigurno vezana deca imaju preteran strah i povećanu negativnu emocionalnost. Ovaj obrazac ponašanja može biti dobra strategija kada ima za cilj privlačenje pažnje, nedovoljno i nekonzistentno pristupačnog roditelja. Sada je uvek vreme kada trebate pružiti svom detetu toplinu i ljubav.
Pet stvari koje možete učiniti da poboljšate emocionalnu sigurnost svog deteta:
1. Voli svoje dete takvo kakvo je - voleti svoje dete znači stvarati osećaj sigurnosti. Recite svom detetu da ono znači svet za vas, da može računati na vas, dajte mu mogućnost da se oseća dobro u sebi.
2. Potvrdite svoje emocije - emotivna sigurnost dolazi iznutra. Iskoristite svakodnevne prilike da pomognete detetu da se poveže sa svojim emocionalnim jazom. Govorite o emocijama na neoptužujući način. Kada deca znaju da su njihove emocije validne, veća je verovatnoća da će na njih reagovati na odgovarajući način.
3. Ne zaboravite da se bavite sopstvenim emocionalnim potrebama - najbolji način da se pomogne deci da nauče o emocijama i razviju emocionalno sigurne veze je da se prvo pozabave sopstvenim emocijama.
4. Prvo slušajte, a zatim reagujte - zapamtite da je veliki deo dečijeg ponašanja upravljan emocijama. Pre nego što reagujete, poslušajte neizgovoreno.
5. Nađite više vremena za emocionalno povezivanje - sve veće prilike za povezivanje i razigranost mogu vam pomoći u podsticanju emocionalne sigurnosti vašeg deteta. Interakcija podstiče osećaj sigurnosti. Ne zaboravite na moć dodira.
Postoje jasni dokazi da se na upravljanje emocijama može uticati u periodu ranog detinjstva, što podvlači koliko je u tome važna uloga roditelja.
Vaš tim, Simedonia

One Reply to “EMOCIONALNA POVEZANOST DECE I RODITELJA”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *