5 NAČINA DA SE DECI POMOGNE DA IDENTIFIKUJU I IZRAZE SVOJE EMOCIJE

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Rane godine su ključne za razvoj vašeg deteta. U to vreme deca najviše upijaju i uče kako svet oko njih funkcioniše. Spoznavajući tako svet oko sebe, uče mnogo o svojim osećanjima i kako da ih razumeju i izraze na odgovarajući način. Kao roditelj, potrebno je da svom detetu dozvolite da doživi sve svoje emocije i da budete otvoreni za njegovo iskustvo. Pomozite mu da prepozna prioritet, potrebu ili želju iza emocije. U ovom članku delimo sa vama pet načina kako pomoći deci da identifikuju i izraze svoje emocije.

DAJTE OSEĆAJU NAZIV

Različita osećanja kroz koje vaša deca svakodnevno prolaze, su im možda u početku strana, ali im možete pomoći tako što ćete ih na odgovarajući način imenovati. Na primer: možete koristiti razne slikovnice ili video zapise da biste detetu ukazali na različite emocije likova iz priče/a.

RAZGOVARAJTE O TOME KAKO SE OSEĆANJA MOGU IZRAZITI

Najbolji način da naučite svoju decu da izražavaju svoja osećanja je da i sami budete dobar model, primer. Započnite sa razgovorom o sopstvenim osećanjima i opišite kako ih najbolje izraziti.

PONUDITE DUBOKU NEGUJUĆU VEZU

Dok bebe umiruju roditelji, mališani i predškolci moraju da se vežu  i osećaju povezano sa mamom i tatom, kako bi regulisali i suočili se sa njihovim emocijama. Stoga, dopustite svom detetu da se poveže svaki put kada mu je to potrebno. Ovo će vam pomoći da razumete razlog/e njihove potrebe za zagrljajem, maženjem i slično. Pokazalo se da kada zagrlimo svoju decu, utiče na regulisanje njihovih emocija.

ODUPRITE SE KAŽNJAVANJU

Pribegavanje kazni koje su previše “teške” za dete ne doprinosi da se dete bolje nosi sa svojim emocijama, čak šta više utiče loše na njegov emocionalni razvoj. Ono što je bitno naglasiti jeste da detetovi postupci, ponašanja, ne smeju biti okidači za vaše emocije koje su se nataložile. Postoji velika razlika između konstruktivnog kažnjavanja i činjenja stvari zbog kojih se deca osećaju loše i nesigurno. Deca treba da su nam srećna i da se osećaju dobro u svojoj koži.

POHVALE I VEŽBE

Deca bi trebala da znaju da je sasvim u redu izraziti ono što osećamo. U ovom aspektu možete igrati svoju ulogu vežbanjem strategija koje će pomoći vašem detetu da izrazi svoja osećanja u različitim situacijama. Niz događaja koji se odvijaju u svakoj situaciji, gde su prilike da dete izrazi svoja osećanja i suoči se sa njima u interakciji sa drugima. Pohvale, pohvalite svoje dete kad god govori o svojim osećanjima, njima je to jako bitno, da oseti da ga slušate, razumete i da ste ponosni na njega.

S ljubavlju,

Vaš tim Simedonia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *